Tips voor wedden op basketbal

In België wordt het wedden op het basketbal steeds populairder. Niet alleen wedden op de Amerikaanse NBA kent een sterke groei, maar ook de wedstrijden van met name de Euroleague en de Spaanse Liga ACB wordt veel op ingezet. In dit artikel laten wij je zien wat de mogelijkheden zijn bij wedden op basketbal, en waar je allemaal op moet letten als je grotere winsten wilt boeken.

In nog niet zo heel erg vroegere tijden was het Amerikaanse basketbal een nogal ver verwijderd iets voor de meeste Belgen. Maar sinds er ook hier televisiezenders zijn die deze balsport op de buis brengen, is de populariteit zienderogen toegenomen. Ook het wedden op basketbal geniet een grote populariteit, mede doordat online bookmakers zoals Unibet nu legaal op onze markt kunnen opereren.

De wedstrijden van de National Basketball Association hebben er de laatste jaren niet alleen Belgen als toeschouwers bijgekregen. Over de hele wereld schakelen mensen in om de kunsten van de Miami Heat en de LA Lakers te volgen, en velen van hen houden er wel van om een wedje te plaatsen. Basketbal is zelfs één van de sporten waarop wereldwijd het meeste wordt ingezet. Dit betekent twee dingen:
  • Er gaat veel geld om in basketbalwedden, dus je kunt vaak tot vrij hoge bedragen inzetten.
  • Er is een groot aantal verschillende weddenschappen om uit te kiezen.
Natuurlijk hoef je helemaal niet perse 'groot te gaan', maar het is uiteraard wel nuttig om je ervan op de hoogte te stellen wat voor verschillende weddenschappen er bij basketbal allemaal mogelijk zijn. We hebben hieronder de meest voorkomende basketbalweddenschappen voor je op een rij gezet.

De grote drie: Money Line, Spread en Total Points

Basketbalwedden bij Unibet
Basketbalwedden bij Unibet
(Klik voor een vergroting)

Bij traditionele Amerikaanse bookmakers kun je meestal op slechts drie dingen inzetten bij een basketbalwedstrijd: money line, spread en total points. Dezelfde drie weddenschappen kom je overigens ook tegen bij American Football.
Ook bij Europese bookmakers zullen dit de weddenschappen zijn die het vaakst worden aangeboden, omdat ze met grote afstand het populairst zijn. Klik op de afbeelding hier rechts voor een voorbeeld van deze weddenschappen op Euroleague-basketbal bij de bekende bookmaker Unibet.

Wedden op de Money Line

Als eerste is er de money line weddenschap. Hierbij wed je simpelweg op wie de wedstrijd wint. Bij basketbal is er geen gelijkspel mogelijk, dus dat maakt het alleen maar eenvoudiger. Je zet in op '1' voor de thuisploeg, of op '2' voor de bezoekers.
De Amerikanen noemen dit money line, omdat de bookmaker niet de lijn zet in aantal punten (zoals bij de andere twee weddenschappen hieronder beschreven), maar in hoeveel geld er wordt uitgekeerd als jouw team wint.
Online bij Unibet heet deze weddenschap simpelweg 'wedstrijd'.

Wedden op de Spread

Als tweede is er de spread, of anders gezegd: de handicap. Hiervoor heeft de bookmaker een team professionele 'handicappers' in dienst, die bepalen hoeveel punten handicap een team moet krijgen, zodat de kansen nagenoeg gelijk zullen zijn. Als er een sterke favoriet is, zal de handicap logischerwijs veel groter zijn dan bij aan elkaar gewaagde teams.
Omdat niet alle bookmakers even grote experts zijn in alle sporten, kijken ze dit vaak af bij andere, toonaangevende wedkantoren. Dit geldt ook voor de 'money line' quoteringen overigens. De meeste bookmakers kopiëren simpelweg de 'Vegas line', omdat de casino's in Las Vegas de beste handicappers in dienst hebben. Zo loopt de bookmaker het minste risico om een fout te maken.

Toch komt het vaak genoeg voor dat de bookmaker een verkeerde inschatting maakt. Dit kan zijn omdat ze te laat op de hoogte zijn van een geblesseerde (ster)speler, of van een andere factor die de winstkansen sterk beïnvloedt. Mensen die basketbal op de voet volgen, zullen een verkeerd gezette lijnhandicap vaak snel herkennen, waarna er veel winst te behalen valt door hierop te wedden.

Bij een handicap-weddenschap krijgt een team dus een virtuele voorsprong in de wedstrijd. Dit is meestal in de vorm van een half punt, zodat hier eveneens geen gelijkspel mogelijk is. In de afbeelding hierboven moet Barcelona een achterstand van 14½ punt goedmaken om de handicap te overkomen. Wed je hier op Barcelona, dan moeten ze dus met 15 punten verschil of meer winnen van Partizan Belgrado om jouw weddenschap voor je te winnen. In Amerika noemen ze dit 'beating the spread'.

Wanneer een handicap afgerond is op een heel punt, dan is er dus wel een gelijkspel mogelijk. Deze weddenschap is dan net als een reguliere '1X2' weddenschap, waarin je ook kunt wedden op de 'X' voor een gelijkspel, na verrekening van de handicap.

Wedden op de spread is veel populairder dan wedden op de money line, omdat de uitbetalingen voor de favoriet daarbij vaak veel hoger zijn. Bovendien maakt het het volgen van een wedstrijd veel spannender, omdat beide teams dankzij de puntenhandicap nu zeer aan elkaar gewaagd zullen zijn - mits de bookmaker de lijn correct gezet heeft uiteraard.

Wedden op Total Points

Als laatste is er nog de total points weddenschap, waarin de bookmaker wederom een lijn heeft gezet die beide kanten van de weddenschap in zijn ogen gelijkwaardig maakt. Het gaat hier om het totaal aantal gescoorde punten in de wedstrijd, van beide ploegen bij elkaar opgeteld. Meestal is dit het puntenaantal inclusief eventuele overtime, wat duidelijk staat aangegeven op je wedcoupon, maar het is belangrijk om dit altijd te verifiëren, om onaangename verrassingen te voorkomen.
Het betreft hier een over/under weddenschap, dus je doel is om correct te voorspellen of het totaal aantal gescoorde punten meer (over) of minder (under) zal zijn dan de gezette lijn.

Om dit correct te kunnen voorspellen moet je niet alleen kijken naar de speelstijl en de sterspelers van beide teams, maar juist ook naar de bankspelers. Een coach die beschikt over een sterk bezet en volledig fit roster kan regelmatig blijven wisselen, waardoor de bepalende spelers meer rustminuten kunnen nemen en er over de hele wedstrijd meer fitte spelers in het veld zullen staan, die het tempo van de wedstrijd hoog kunnen houden. Dit levert uiteraard meer punten op dan wanneer de coach niet over zijn sterke reservespelers beschikt, en weinig anders kan doen dan de sterspelers meer speelminuten geven, die daarom hun krachten wat moeten sparen.

Je kunt vaak ook winnend wedden op de over/under door op de hoogte te zijn van het type verdediging dat beide teams de aankomende wedstrijd voeren. Een zone-verdediging resulteert meestal in een trager wedstrijdtempo dan bij directe man-to-man verdediging, waardoor er ook minder gescoord wordt door beide ploegen.
Het zou zo eens kunnen zijn dat een team het verdedigend spel aanpast aan de tegenstander. Dit zou je direct aan het begin van een wedstrijd al kunnen zien, dat een team bijvoorbeeld tegen hun gewoonte in opeens in zone verdedigt, terwijl ze dat normaal zelden doen. Hierna zou je snel een winnende weddenschap op de 'under' kunnen plaatsen, voordat de bookmaker hetzelfde ziet en de quoteringen aanpast.
Om dit te kunnen doen moet je gebruik maken van het 'live wedden' tijdens de wedstrijd, waarover hieronder meer.

Live wedden bij Unibet
Live wedden bij Unibet

Live wedden bij Bwin
Live wedden bij Bwin

Er komt in ieder geval heel wat kijken bij het inschatten van deze over/under, wat ook precies de reden is waarom deze weddenschap wereldwijd zo populair is onder de basketbal-liefhebbers. Mensen met veel verstand van de sport kunnen hier regelmatig goede winsten mee behalen.

Naast de drie populairste weddenschappen zijn er bij basketbal nog veel meer weddenschappen beschikbaar bij de online bookmakers.
Lees dit artikel voor een uitgebreid overzicht van mogelijke basketbalweddenschappen.

Live wedden op basketbal

Zoals gezegd kun je het live wedden goed gebruiken om een winnende weddenschap te plaatsen op de over/under, maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden.
De twee grootste legale internetbookmakers van België, Unibet en Bwin, bieden beiden een zeer uitgebreide module aan voor live wedden, met de mogelijkheid om weddenschappen te plaatsen tijdens een basketbalwedstrijd. Bij beide bookmakers kun je eveneens regelmatig een live stream bekijken van de meeste wedstrijden van de Euroleague. De beschikbare weddenschappen staan dan handig in beeld, direct naast of onder het scherm van de live stream. Zo kun je snel inspringen op een veranderend spelbeeld, en winstgevende weddenschappen plaatsen als je ziet dat de bookmaker de veranderde winstkansen niet correct heeft ingeschat.
Klik op de afbeeldingen hier rechts om ze te bekijken.

Vaak zijn hier ook nog meer weddenschappen beschikbaar dan die je tussen de pre-match noteringen kunt vinden, zoals je in de voorbeelden hier rechts kunt zien, dus dat maakt het live wedden op basketbal zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Wedden op basketbal bij de beste bookmakers

Alle basketbalweddenschappen die we hierboven en in dit artikel hebben genoemd zijn terug te vinden bij de twee grootste online bookmakers van België - Unibet en Bwin. Beiden opereren onder toezicht van de Belgische kansspelcommissie en hebben een zeer goede reputatie als aanbieder van online sportweddenschappen.

Het is aan te raden om bij beide bookmakers een rekening te hebben, zodat je altijd je weddenschap kunt plaatsen bij de bookmaker die op dat moment de beste noteringen heeft. Daar wil namelijk nogal eens een verschil in zitten, dus zorg dat je van die verschillen kunt profiteren.

Bovendien kun je dan twee keer een welkomstbonus ontvangen, die je krijgt bij je eerste storting. Bij Bwin bedraagt deze bonus €50 en bij Unibet zelfs €60.

Volg deze link om een rekening te openen bij Unibet »

Volg deze link om een rekening te openen bij Bwin » 

top top

Online sport wedden bij Bwin
Sportwedden.be

 
Tags: Legale bookmaker | Voetbal | Voetbalweddenschappen | Handicap wedden | Pro League | Supertoto | Wielrennen | Wielrennen tips | Formule 1 | Formule 1 tips | Basketbal | Basketbal tips | Wedden op honkbal | Honkbal tips | American Football | Europese notatie | Amerikaanse notatie | Engelse notatie | Unibet | Unibet bonus | Ladbrokes | Ladbrokes bonus | Bwin recensie | Bwin bonus | De beste online bookmaker van België