Wedden op American Football - Uitleg en tips

American Football-wedden bij Unibet
American Football-wedden bij Unibet
(Klik voor een vergroting)

American Football is één van de best bekeken sporten van de Verenigde Staten. Ook het wedden op American Football is in het land heel populair.
Maar het zijn niet alleen de Amerikanen die plezier beleven aan de sport. Het wint in de rest van de wereld doorlopend aan populariteit, en mag ook in België op een groeiende schare fans rekenen.

Het wedden op American Football heeft in ons land inmiddels ook serieuze vormen aangenomen. Bij de legale Belgische online bookmakers Unibet en Bwin zijn er legio mogelijkheden om op de sport in te zetten.
In dit artikel leggen we uit hoe je in België legaal online kunt wedden op American Football. We behandelen de populairste weddenschappen in deze sport, en geven een aantal handige tips die je winstkansen kunnen vergroten.

American Football-competities waarop je kunt wedden

De belangrijkste American Football-competitie ter wereld is de National Football League (NFL), waar de profteams van de Verenigde Staten in uitkomen. De NFL bestaat uit twee groepen: De National Football Conference en de American Football Conference. Beide groepen zijn weer opgedeeld in vier divisies, waarin telkens vier teams uitkomen. In totaal zijn er dus 32 teams.
Na een reguliere competitie en play-offs, volgt ieder jaar in februari de grote finale van het seizoen: De Super Bowl, die steevast wordt bekeken door honderden miljoenen mensen.


Naast deze hoogste profcompetitie, wordt er in de VS ook American Football gespeeld door universiteitsteams, het zogeheten college football. De National Collegiate Athletic Association organiseert gedurende het schooljaar competities in drie divisies. De twee hoogste - Division 1 en Division 2 - zijn zeer serieuze competities, opgebouwd uit spelers die op basis van hun talent een beurs hebben verdiend om erin te mogen spelen.
De wedstrijden van deze teams trekken veel bezoekers en kijkers via TV, en er zijn ook legio mogelijkheden om online op college football te wedden.

In België is er de Belgian Football League, die is opgedeeld in twee competities: de Flemish American Football League en de Ligue Francophone de Footbal Américain de Belgique. In totaal doen er zestien teams mee aan de Belgian Football League, die strijden om de Belgian Bowl.

Er is ook een Europese competitie. Aan deze European Football League nemen teams uit verschillende landen deel. Zo zijn er de Amsterdam Crusaders, de Vienna Vikings en de Hamburg Blue Devils. De teams strijden jaarlijks via een reguliere competitie en systeem van play-offs om de Eurobowl.

Wat betreft het wedden op American Football is de NFL toch nog altijd veruit de grootste markt, maar het is natuurlijk altijd interessant om ook aan de andere competities te denken wanneer je gaat wedden op deze sport.

Benieuwd naar het American Football-aanbod van Bwin? Klik hier om naar de Bwin website te gaan »

Wedmarkten in American Football

De drie meest populaire weddenschappen in het wedden op American Football zijn het kiezen van de winnaar, wedden met een handicap, en het inzetten op het aantal punten. We nemen ze hieronder met je door.

De winmarkt
De winmarkt draait simpelweg om het voorspellen van de winnaar van de wedstrijd. Zeker voor ons Europeanen is dit de meest begrijpelijke en voor de hand liggende methode om op American Football te wedden. Je hoeft namelijk maar uit twee opties te kiezen!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het wedden op voetbal, is wedden op het gelijkspel niet mogelijk. Dit komt door de spelopzet van een American Football-wedstrijd. In play-offs zijn gelijke spelen sowieso niet mogelijk, en in de reguliere competitie alleen na verlenging.
De meeste bookmakers hanteren als regel dat weddenschappen op de winmarkt bij een gelijkspel vervallen. Je krijgt dan dus je inzet terug, net zoals bij een Draw-No-Bet weddenschap bij het voetbal.

In de meeste American Football-wedstrijden is vooraf wel een duidelijke favoriet voor wedstrijdwinst aan te wijzen. Toch zijn de odds op de favoriet nooit superlaag, waardoor leuke bets vinden zelfs voor niet-kenners nooit al te moeilijk zal zijn.


De handicapmarkt: Point Spread
In handicapweddenschappen krijgt een team een virtuele voorsprong of achterstand, om zo de verhoudingen op fictieve wijze gelijk te trekken. Hoe dit werkt, is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Wedden op de NFL bij Unibet
American Football-weddenschappen bij Unibet


In bovenstaande wedstrijd zijn de Seattle Seahawks de favoriet. Voor de overwinning hebben zij de notering 1.40 gekregen, tegenover een 2.80 notering voor de Green Bay Packers.
Naast deze standaard winbets zie je ook de handicapweddenschappen staan. Beide teams hebben een notering van 1.87, maar er is een verschil. De Seahawks hebben -5 bij de quote staan en de Packers +5. Dit wordt de Point Spread genoemd.

De Seahawks beginnen feitelijk met een virtuele achterstand aan de wedstrijd. Om deze bet te winnen moet Seattle met 5 punten of meer verschil winnen. Ze hebben dan namelijk hun virtuele achterstand weggewerkt. Omdat deze uitkomst moeilijker te voorspellen is dan een winst waarbij het puntenverschil niet uitmaakt, zijn de odds hoger dan bij de gewone winbet.

Voor de Green Bay Packers is het net andersom. Zij krijgen een virtuele voorsprong van 5 punten toebedeeld van de bookmaker. Je wint deze bet dan dus ook als de Packers winnen, óf als ze met minder dan 5 punten verschil verliezen. Omdat dit ruimere voorwaarden zijn dan inzetten op alleen winst voor de Packers, zijn de odds lager dan bij de standaard winbet.

American Football-wedden bij Bwin
De Point Spread bij Bwin

Je zult bij handicap betting in American Football altijd zien dat het getal bij de handicapweddenschap gelijk of nagenoeg gelijk is voor de favoriet (-) en de underdog (+). Dit kan 1.5 zijn als de teams nagenoeg even sterk zijn, of 11.5 als er juist een zeer groot verschil is in de verhoudingen.

Hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, zijn handicaps de meest populaire manier om op American Football te wedden. Zeker als beginner raden we je aan om je snel in het handicapwedden bij American Football te verdiepen, want je kunt hiermee risico's inperken wanneer je op underdogs in wilt zetten.
Wil je een weddenschap op een favoriet plaatsen, dan is uiteraard de gewone winbet de minder risicovolle optie.


Totalen: Over/Under
Tenslotte is ook inzetten op het totale aantal punten in de match populair. Het werkt eenvoudig: je voorspelt hier of het totale aantal gescoorde punten in de wedstrijd (van beide teams bij elkaar opgeteld dus) hoger of lager dan een door de bookmaker vastgesteld getal zal uitvallen.

NFL Over Under bij Unibet


Zo zie je op het plaatje hierboven dat bookmaker Unibet voor de wedstrijd tussen de Baltimore Ravens en de Cincinnati Bengals het getal 43 heeft gekozen bij de Over/Under. Je kunt hier dus kiezen of je denkt dat er minder of meer dan dat aantal gescoord gaat worden.
Als je voor de 'Over' gaat, win je wanneer het 33-11 wordt voor de Ravens, maar ook een 24-20 of zelfs een 7-37 score is voldoende. Het totaal moet in ieder geval altijd 44 of meer zijn. Bij een totaal van exact 43 vervalt de weddenschap meestal, en krijg je je inzet terug.

Ga je voor de 'Under', dan win je juist wanneer de totale score 42 of lager is.

Inzetten op totalen bij American Football is een leuk alternatief als je niet precies weet wie er gaat winnen, maar wel een goed idee hebt over het aantal punten dat gescoord gaat worden.


Naast deze drie populaire weddenschappen, kun je bij Unibet en Bwin ook wedden op zaken als welk team als eerste scoort, en natuurlijk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld te voorspellen wie dit seizoen de Super Bowl gaat winnen.

Tips voor het wedden op American Football

Om je alvast op weg te helpen met het vinden van de beste bets in het wedden op American Football, hebben we een aantal tips voor je verzameld:

American Football-wedden bij Unibet
NFL-statistieken bij Unibet

- Net als bij alle andere Amerikaanse sporten, spelen de statistieken in American Football een grote rol. Alles word bijgehouden, van het aantal aangekomen passes tot en met het gemiddelde aantal yards-per-play. Zowel Unibet als Bwin bieden de nodige statistieken bij American Football, die je zeker kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de verhoudingen tussen teams.

- Kennis over de teams is erg belangrijk! Voorbereiden hierop kan al maanden voordat de competitie begint. Zo worden in voorjaar al de meest talentvolle spelers uit het college football "gedraft" door de profteams van de NFL. Legt een team de hand op een grote belofte, dan kan dit de winstkansen voor het komend seizoen flink doen stijgen.

- Uiteraard is het verstandig om zoveel mogelijk de wedstrijden van de NFL te volgen, omdat je op die manier inzicht krijgt in de sport en de krachtsverhoudingen van de teams. Volg daarnaast zeker ook het nieuws, al is het alleen maar om bij te houden of er nog belangrijke spelers afwezig zijn.

- Omdat American Football zo'n enorm populaire sport is om op te wedden in Amerika, kun je via zoekmachines ook vrij gemakkelijk wedtips van anderen raadplegen bij iedere wedstrijd. Zoek bijvoorbeeld maar eens op de trefwoorden 'picks' of 'predictions' in combinatie met 'NFL' of de namen van de teams die in een wedstrijd gaan spelen.

- Aanvullend op het vorige punt: verdiep je in de Amerikaanse notatie van weddenschappen. Hoewel Belgische bookmakers doorgaans de Europese notatie gebruiken, zul je in artikelen op Amerikaanse websites meestal hun eigen manier van noteren tegenkomen. Het is wel zo handig om te leren hoe deze Amerikaanse notatie werkt, zodat je beter gebruik kunt maken van tips van anderen.


American Football wedden bookmakers en bonussen

In België zijn er twee legale online bookmakers waar je uitstekend op de NFL en soms ook andere American Football-competities kunt wedden. We hebben ze al eerder genoemd op deze pagina: Unibet en Bwin.
Het aanbod van NFL-weddenschappen is bij alle twee deze bookmakers prima in orde. We raden je dan ook aan om bij beide bookmakers een rekening te openen. Je kunt dan per weddenschap vergelijken wie van de twee de beste noteringen biedt.

Beide bookmakers bieden ook een flinke welkomstbonus, waardoor je nog makkelijker geld kunt verdienen met het wedden op de American Football.
 

top top

Online sport wedden bij Bwin
Sportwedden.be

 
Tags: Legale bookmaker | Voetbal | Voetbalweddenschappen | Handicap wedden | Pro League | Supertoto | Wielrennen | Wielrennen tips | Formule 1 | Formule 1 tips | Basketbal | Basketbal tips | Wedden op honkbal | Honkbal tips | American Football | Europese notatie | Amerikaanse notatie | Engelse notatie | Unibet | Unibet bonus | Ladbrokes | Ladbrokes bonus | Bwin recensie | Bwin bonus | De beste online bookmaker van België