Tips voor wedden op wielrennen

Tips voor wedden op wielrennen

Wielerwedstrijden kennen grote deelnemersvelden, maar gelukkig zijn er behoorlijk wat manieren waarop je hier een favoriet voor de overwinning uit kunt pikken. In dit artikel geven we je een aantal tips, die je kunnen helpen om voor iedere wedstrijd een groepje kanshebbers samen te stellen. Vervolgens leggen we ook uit hoe je het beste in kunt zetten, en vooral ook bij welke bookmakers.

Selecteer de kanshebbers

In wielrennen kun je bij het wedden het beste op een groepje renners inzetten. Over waarom dat zo is komen we verderop in detail te spreken, maar eerst is het zaak om een aantal favorieten uit het doorgaans flinke peloton te selecteren. Als je de onderstaande punten in overweging neemt, moet dat goed kunnen lukken.

Om te beginnen is het goed om de berichtgevingen rondom wielrennen te volgen. Uiteraard begint dit met zelf koersen kijken, wat je waarschijnlijk al doet, maar er is zeker ook veel bruikbare informatie op te pikken uit media-uitingen daaromheen.
Coureurs zijn vaak nogal zelfverzekerde heerschappen, en het gebeurt dan ook regelmatig dat iemand van tevoren aangeeft voor de overwinning te zullen gaan. Natuurlijk komt dit niet altijd uit, maar in een peloton van 150+ deelnemers is het goed als je van tevoren weet wie zich wel en niet op het strijdtoneel zullen gaan mengen.

In elk geval heeft iedere renner wel zo zijn favoriete koersen, waardoor je vaak al een aantal namen gegarandeerd op kunt schrijven. Onthoud ook dat haast iedere renner de droom koestert om voor eigen publiek te zegevieren, en dat ze hiervoor vaak ook de zegen van ploeggenoten en teamleiding krijgen als de finishplaats in de buurt van hun geboortegrond ligt.

Daarnaast is het handig om over een goede parcourskennis te beschikken. Elke koers heeft z'n eigen specifieke kenmerken. In de bekende wedstrijden zijn er vaak stukken parcours waarvan van tevoren bekend is dat ze de rol van scherprechter op zich zullen gaan nemen. Denk aan de Muur van Geraardsbergen in de Ronde van Vlaanderen, of de beroemde cols in het hooggebergte tijdens de Tour de France. Welke renner zal het beste zijn op deze sleutelmomenten? En hoe passen de teams hun strategie erop aan?

Uiteraard spelen ook de vorm en de stijl van de renners een rol. Sommige renners bakken er niets van in de eerste week van de Vuelta, maar komen juist op in het tweede en derde gedeelte, als vele anderen hun kruit al hebben verschoten. Zelfs binnen één etappe kan hier sprake van zijn, want de coureur die er ogenschijnlijk doorheen zit, kan stiekem zijn krachten aan het sparen zijn voor de slotklim.
Ook is het zo dat elke wielrenner zo zijn favoriete omstandigheden heeft. De één leeft helemaal op bij een plensbui, terwijl zijn concurrent misschien wel hoopt op een broeiende hitte. Het is dus eigenlijk wel verplicht om hiervan op de hoogte te zijn en om even de weersvoorspelling te raadplegen voordat je een inzet plaatst.

In het huidige wielrennen hebben ook de stalorders een zeer voornaam effect op het wedstrijdverloop. Staan de sprintersploegen een ontsnapping toe, of staan er soms ook klassementsbelangen op het spel? Er zijn in het verleden ook al talrijke wedstrijden geweest waarin de beste rijder niet won, omdat hij zijn kopman of sprinter van dienst moest zijn. Kennis van zulke verhoudingen helpt je enorm bij het selecteren en wegstrepen van kanshebbers.

Onderschat tenslotte ook historische kennis niet. Een goed voorbeeld is de dubbel van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, die een week na elkaar worden verreden. Zowel in het verdere verleden als in de recente geschiedenis slaagde menigmaal een renner erin om beide koersen op één week tijd te winnen.
Dit wil niet zeggen dat je altijd moet inzetten op de winnaar van Vlaanderens Mooiste voor De Hel van het Noorden. Bookmakers zullen zich namelijk ook bewust zijn van de historie, en daarom krijgen andere renners vaak juist weer een aantrekkelijkere notering.

Ook winnaars van de koers uit recente jaargangen zullen doorgaans een lagere notering krijgen. Een bekende wielerwedstrijd winnen is namelijk erg lastig, en als het je eenmaal is gelukt, word je gegarandeerd tot de favorieten gerekend, zolang je nog meedoet. In dit soort gevallen kan het tevens slim zijn om juist op outsiders in te zetten, want renners krijgen gezien de hevige concurrentie meestal niet de kans om zo'n favorietenrol waar te maken.

Zet in op meerdere renners

Met behulp van dit soort overwegingen kun je uit een pak van meer dan 150 wielrenners vrij gemakkelijk een aantal namen omcirkelen die echt kans maken op de winst. Vervolgens kun je bij bookmakers zoals Unibet en Bwin gaan inzetten op de door jou geselecteerde coureurs. In wedden op wielrennen is het, anders dan bij vele andere sporten, slim om ook daadwerkelijk op meerdere kanshebbers in te zetten.

Dit komt door de hoge uitbetalingen in wielrennen. Zoals in elke sport is er voor iedere wedstrijd wel een favoriet, maar in de wielersport heeft de grootste favoriet een relatief kleine kans om ook daadwerkelijk te winnen. Dit vanwege het simpele feit dat er zoveel kapers op de kust liggen. Heel anders dan bij wedden op een tennis- of voetbalwedstrijd dus.
Ook voor de bookmakers is het lastig om er één naam uit te kiezen, met als gevolg dat er op veel renners zeer hoge uitbetalingen staan. Je kunt al gauw tien of twintig euro terugkrijgen voor elke euro die je op een renner inzet.

Ronde van Vlaanderen noteringen
Ronde van Vlaanderen noteringen
(Klik voor een vergroting)

De kleine kansen om te winnen per renner, in combinatie met de hoge uitbetalingen, maken dat je in wielrennen prima winstgevend op een aantal renners tegelijk kunt wedden. Ze kunnen natuurlijk nooit allemaal winnen, waardoor je altijd een paar inzetten verliest, maar door slim te combineren zul je alsnog winst maken als een van jouw geselecteerde renners wint. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de afbeelding hiernaast, waarop noteringen voor de Ronde van Vlaanderen bij Unibet staan weergegeven.

Als eerste valt op dat je zelfs voor een inzet op de favoriet Cancellara al €3,25 terugkrijgt voor iedere euro die je inzet. Maar als je inzet op Boasson Hagen, is je ingelegde euro zelfs al 25 keer zoveel waard. Dit biedt ruimte voor combinaties, waarmee je de kans om te winnen vergroot.

Stel dat je tien euro de man inzet op Sagan, Boonen en Leukemans, met de quoteringen zoals in de afbeelding hier rechts. Je geeft dan in totaal dertig euro uit, maar als een van de drie wint heb jij sowieso winst, zoals de onderstaande rekensommen aangeven:
 • Sagan wint: €10 x 3.50 - €30 = €5 winst
 • Boonen wint: €10 x 7.50 - €30 = €45 winst
 • Leukemans wint: €10 x 30 - €30 = €270 winst
Zoals je ziet is het vrij eenvoudig om een winstgevende combinatie op te zetten, waarin zelfs een uitgesproken favoriet is opgenomen. Dat is al erg mooi, maar sommige mensen vinden het wel een nadeel dat de mogelijke winstbedragen zo ver uit elkaar liggen. Je zult in bovenstaand voorbeeld toch minder blij zijn als Sagan wint, dan wanneer Leukemans zijn wiel als eerste over de streep drukt.

Gelukkig is er ook een manier om ervoor te zorgen dat elke uitslag je evenveel winst oplevert, zodat je winsten gelijkmatiger verdeeld zijn.
Dit doe je door je inzetbedragen aan te passen aan de quoteringen van de renners: hoe hoger de notering, hoe kleiner het inzetbedrag. Deze methode kost iets meer rekenwerk, maar als je de onderstaande stappen volgt is het goed te doen.

Wanneer je in totaal €30 wilt inzetten, dan is dit hoe je de inzetbedragen berekent:

Ten eerste deel je het getal 1 door de quotering van de door jou gekozen renners:
 • Sagan: 1 / 3,5 = 0,286
 • Boonen: 1 / 7,5 = 0,133
 • Leukemans: 1 / 30 = 0,033
Deze bedragen tel je bij elkaar op: 0,286 + 0,133 + 0,033 = 0,452

Vervolgens bepaal je van elk van de drie bedragen het aandeel in dit totaal:
 • Sagan: 0,286 / 0,452 = 0,633 (63,3%)
 • Boonen: 0,133 / 0,452 = 0,294 (29,4%)
 • Leukemans: 0,033 / 0,452 = 0,073 (7,3%)
Deze getallen zullen bij elkaar opgeteld 1 zijn, of 100%.

Dit vermenigvuldig je vervolgens met je gewenste totale inzet van €30 om op het inzetbedrag uit te komen:
 • Sagan: 0,633 x €30 = €18,99
 • Boonen: 0,294 x €30 = €8,82
 • Leukemans: 0,073 x €30 = €2,19
En zoals je ziet, zal de uitbetaling bij elke renner nu ongeveer hetzelfde zijn, zodat het voor jou niet uit zal maken welke de koers wint (de kleine verschillen komen door afronding):
 • Sagan: €18,99 x 3.50 - €30 = €36,46 winst
 • Boonen: €8,82 x 7.50 - €30 = €36,15 winst
 • Leukemans: €2,19 x 30 - €30 = €35,70 winst
Het voordeel van online bookmakers zoals Unibet is dat je daar dit soort exacte bedragen kunt inzetten, tot op de cent nauwkeurig, zodat je daar goed kunt werken met dit soort afgewogen inzetcombinaties.

Kies de beste bookmakers

Om de beste kans te hebben op winst in wedden op wielrennen, doe je er goed aan de beste bookmakers uit te kiezen. Unibet en Bwin zijn de twee grootste online bookmakers van België, en beiden hebben een zeer goede reputatie als aanbieder van online sportweddenschappen. Deze bookmakers opereren bovendien volledig legaal, en daarnaast hebben zij het grootste assortiment aan wielerweddenschappen.

Het is aan te raden om bij zowel Bwin als Unibet een gratis rekening te openen, zodat je altijd je weddenschap kunt plaatsen bij de bookmaker die op dat moment de beste noteringen heeft. Daar wil namelijk nogal eens een verschil in zitten, dus zorg dat je van die verschillen kunt profiteren.

Bovendien kun je dan twee keer een welkomstbonus ontvangen, die je krijgt bij je eerste storting. Bij Bwin bedraagt deze bonus €50 en bij Unibet zelfs €60.

Volg deze link om een rekening te openen bij Unibet »

Volg deze link om een rekening te openen bij Bwin » 

top top

Online sport wedden bij Bwin
Sportwedden.be

 
Tags: Legale bookmaker | Voetbal | Voetbalweddenschappen | Handicap wedden | Pro League | Supertoto | Wielrennen | Wielrennen tips | Formule 1 | Formule 1 tips | Basketbal | Basketbal tips | Wedden op honkbal | Honkbal tips | American Football | Europese notatie | Amerikaanse notatie | Engelse notatie | Unibet | Unibet bonus | Ladbrokes | Ladbrokes bonus | Bwin recensie | Bwin bonus | De beste online bookmaker van België